Hoe werkt het?

Een dierbare is overleden

Na een overlijden moet een arts het overlijden vaststellen. Dit kan de huisarts zijn, maar ook een arts die werkzaam is in het ziekenhuis of zorgcentrum waar het overlijden heeft plaatsgevonden. De arts stelt de oorzaak van overlijden vast en geeft bij een natuurlijke doodsoorzaak een verklaring van overlijden af.

Nadat de arts is geweest kunt u de uitvaart regelen. Op deze pagina leggen wij u uit hoe u dat zelf doet, door gebruik te maken van Online Uitvaartzorg.

Als u gebruikt maakt van Online Uitvaartzorg dient u zelf aangifte te doen van overlijden. Dit gebeurt bij de Burgerlijke Stand in de gemeente van overlijden. Hierbij moet u de verklaring van overlijden inleveren. Bij de aangifte van overlijden geeft de gemeente een uittreksel van de overlijdensakte af. Dit is een officiële verklaring die bevestigt dat de persoon is overleden.

Bij veel instanties heeft u het uittreksel nodig om zaken af te kunnen handelen, zoals bij een bank, de hypotheekverstrekker of een verzekeraar.

Ook krijgt u bij de gemeente een verlof tot begraven of cremeren. Dit verlof dient u op de dag van de uitvaart aan de medewerker van de begraafplaats of het crematorium te overhandigen.

1

Opbaring

Nadat de arts is geweest, is het van belang dat de overledene wordt gewassen en aangekleed. Na de zogenaamde “laatste verzorging” kan de overledene worden overgebracht en worden opgebaard. In de eerste stap regelt u de laatste verzorging, het overbrengen als dat nodig is, de opbaring en maakt u een keuze voor een uitvaartkist en voor de bloemen.

2

Uitvaart

U gaat nu invulling geven aan de uitvaart. Door de stappen rustig te doorlopen, krijgt de dag van de uitvaart steeds meer vorm. Alle zaken rondom de dag van de uitvaart komen hier aan bod. Bij elke stap kunt u lezen waar u aan moet denken en welke vragen u kunt stellen aan de betreffende instelling of instantie. Wanneer u de stappen opbaring en uitvaart heeft afgerond, krijgt u een kosten overzicht van alle gekozen diensten en uitvaart artikelen. Wij bieden voor uw gemak het meest gebruikte online betaalsysteem aan, iDEAL, hiermee kunt u veilig en eenvoudig de uitgekozen diensten afrekenen. Hierna zorgen wij ervoor dat alle door u gekozen diensten en uitvaart artikelen geleverd worden. Verder ontvangt u in het scenarium alle documenten die u nodig heeft voor de betreffende (overheids)instellingen.

3

Drukwerk

Na het afronden van de stappen opbaring en uitvaart kunt u zich richten op het bedenken van een ontwerp en de tekst voor de rouwkaart, het plaatsen van advertenties en het maken van een condoleanceboek. Online Uitvaartzorg heeft voor u unieke basis ontwerpen en teksten klaargezet als voorbeeld voor uw eigen rouwkaart. Daarnaast is er een simpel te gebruiken advertentie systeem waarmee de door u aangemaakte advertenties automatisch worden geplaatst in de betreffende kranten. Ook het condoleanceboek kunt u personaliseren naar bijvoorbeeld de stijl van de rouwkaart in ons online opmaakprogramma.

Start